Čokolada
Čokolada (nastala
od reči
„czoko-latl“ - „kakaovo piće“) je poslastičarski proizvod koji se pravi
od kakaoa, masti,
zaslađivača i drugih dodataka. Najčešće se proizvodi u obliku tablica. U nekim
državama, posebno u Meksiku, dosta se koristi čokolada u obliku pića na vodi ili
nekoj drugoj tečnosti.
Čokolada
ima visoku energetsku vrednost -
100 grama čokolade
sadrži 2.100-2.500 kJ (500-600 kalorija).
Vrste čokolade
o Čokolada za kuvanje ili nezaslađena čokolada ne
sadrži dodatke poput mleka ili šećera.
o Crna čokolada sadrži veći procenat kakao zrna
(minimum 50% kakao delova). Ostali sastojci su šećer, vanila, soja lecitin. Smatra se najkvalitetnijom i
najzdravijom vrstom čokolade. Crna čokolada se može podeliti prema procentu
kakaoa, kakao butera i šećera. Ukoliko sadrži najmanje 15% tečnog kakaoa i isto
toliko kakao butera, a minimum ukupne količine kakao delova je 60%, onda spada
u slatke čokolade. Ukoliko je procenat tečnog kakaoa najmanje 35% i isto toliko
kakao butera i šećera, onda spada u gorke čokolade.
o Mlečna čokolada sadrži iste sastojke kao i
crna, ali se dodaje i meleko u prahu, čiji kvalitet zajedno
sa procentom kakao delova određzuje kvalitet. Smatra se da mora imati minimum
30% kakao delova.
o
Bela
čokolada sadrži sve sastojke kao i mlečna osim što ima kakao buter, a ne kakao
masu. Kvalitetna bela čokolada mora imati minimum 26% kakao delova, odnosno
kakao butera.
Uživajte u priloženim fotografijama:
Нема коментара:
Постави коментар